RBwebdesigner © 2016 - De Bandenberg

VACO

openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.00 - 17.00 uur
zaterdag
8.30 - 12.30 uur

"De Bandenberg"

Robijnstraat 11

7554 TK HENGELO

Tel. 074-29 10 851

Fax. 074-25 04 827

Email: info@bandenberg.nlContact gegevens


Al meer dan 30 jaar een begrip in Hengelo

Nieuws - winterbandenpicht

Regelgeving winterbanden en sneeuwkettingen personenwagens in Europa 2009


De regels in Europa 2009 / 2010


Het landenoverzicht hiernaast laat de winterbandenplicht omtrent
personenwagens in Europa zien.


Klik op de kaart hiernaast voor een overzicht van de wet- en regelgeving omtrent
 winterbanden en sneeuwkettingen voor personenen- en bedrijfswagen in Europa.


Rood: winterbanden verplicht

Groen: geen verplichting


M + S en Sneeuwvloksymbool


Naast het profiel zijn winterbanden te herkennen aan de M+ S-markering (Mud and Snow) en het sneeuwvloksymbool op de zijkant van de band. Officieel is er geen wettelijk voorgeschreven norm voor winterbanden. Wel omschrijven bepalingen vanuit  de Europese Unie dat winterbanden uitsluitend M+S, M&S of M.S moeten hebben.

Echter, dit zou betekenen dat alle banden met enen M+S-aanduiding juridisch gezien winterbanden zijn.


Winterse omstandigheden

In een aantal Europese landen geldt een winterbandenplicht. In sommige landen zijn de winterbanden verplicht in een bepaalde periode, in andere landen geeft een verkeersbord de verplichting aan en in een aantal landen geldt de winterbandenplicht bij winterse omstandigheden. Van winterse omstandigheden is in ieder geval sprake bij sneeuw, ijzel of gladheid. LET OP: Er  kan in de bergen ook sprake zijn van winterse omstandigheden buiten de wintermaanden. Het aanpassen aan de winterse omstandigheden geldt niet alleen voor de banden, maar ook voor de uitrusting van de auto zoals de ruitenwisser- en de koelvloeistof.


Sneeuwkettingen

In een aantal Europese landen zijn sneeuwkettingen verplicht. Het toepassen van de sneeuwkettingen kan per land verschillen. In bepaalde landen zijn sneeuwkettingen verplicht in een aangegeven periode. In andere landen wordt dit aangegeven door middel van een verkeersbord. Echter, sneeuwkettingen zijn niet toegestaan op doorgaande wegen, aangezien ze het wegdek kunnen beschadigen.


4 mm

Winterbanden dienen een minimale profieldiepte van 4mm te hebben. Hebben de banden minder dan 4mm profiel, dan verliezen de banden hun winterse eigenschappen en worden banden niet meer gezien als winterband. In Nederland geldt voor zomerbanden een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Dit houdt in dat met winterbanden met minder dan 4mm profiel wettelijk gezien doorgereden mag worden. De banden dienen dan echter niet meer als winterband.